Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.

Düz Dar Dokuma

Düz Dar Dokuma

Düz dar dokuma nedir ?

Düz dar dokuma mamülleri mekanik imkânlar ve dar dokuma teknikleri kullanılarak dar dokuma desen çalışmaları oluşturulan ve dar dokuma makinesi ile imal edilen mamüllerdir.

Farklı iplik türleri, denye ve renk kombinasyonları ile görsel ve tuşe çeşitliliği sağlanabilen mamüllerdir. Bu dokuma mamüllerinde yoğunluklu olarak polipropilen, polyester, pamuk, naylon, saten, keten gibi iplik türleri ile sim, misina, lateks ve fosfor gibi katkı malzemeleri tercih edilmektedir. Talepler doğrultusunda; aşınmaya, çürümeye, güneş ışınlarına, ısıya, yük ve ağırlık taşımaya, hatta yanmaya ve alevlenmeye karşı dirençli hale getirilebilmektedir.

Sade ve şık görünümleri sebebiyle genellikle tek veya çift renkli olarak tercih edilen düz dar dokuma mamülleri, farklı renk kombinasyonları ve teknikler kullanılarak kamuflaj ve alaca gibi farklı desenlerde de dokunabilmektedir. Kalın ve mukavemetli şekilde dokunarak kolon ve palaska tarzı mamüller elde edilebildiği gibi, ince, hafif ve yumuşak tuşeli şekilde dokunarak şerit, biye gibi mamüller de elde edilebilmektedir. Ancak tüm bu mamüller dayanıklı yapıları ile de uzun süre bizlere hizmet vermektedirler.

Düz dar dokuma mamülleri imalat sürecinde kullanılan ana iplik hammaddesine göre isimlendirilmekle birlikte, kullanım alanlarına göre de isimlendirilebilmektedir. Dar dokuma biye, dar dokuma kolon, dar dokuma şerit, dar dokuma palaska, lastik dar dokuma, dar dokuma kordon gibi mamüller de aslında düz dar dokuma mamüllerindendir. Her bir sektör ve hatta firma, kendi teknik ihtiyaç ve kullanım alanları ile talep ettikleri özelliklerde mamüller kullanmaktadır.

Düz dar dokuma mamülleri sonsuz desen çalışma imkânı, farklı iplik türevleri, denye ve renk kombinasyonları ile geniş bir çalışma alanı oluştursa da, teknolojinin her sektöre sunduğu imkân ve avantajlar dar dokuma sektöründe de kendisine yer bulmuştur. Logo, marka, slogan, motto veya şekillerin dokuma mamülleri üzerine, mamülün imalat süreci esnasında, mamülle bütünleşik ve özdeş bir ömre sahip olacak şekilde işlenmesi de yine bu teknoloji sayesinde gerçekleştirilmektedir. Baskı uygulamalarındaki gibi zaman içerisinde dökülme, atma ve solma yapmayan bu uygulama jakarlı dar dokuma teknolojisi olarak isimlendirilmektedir. Jakarlı dar dokuma sayfamızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Müşterilerimizin mamül farklılaştırma, marka oluşturma ve konumlandırma çalışmaları gibi, teknik ihtiyaçlarına ve imalat süreçlerine uyumluluk anlamında geliştirdiğimiz desen çalışmalarının yanında, sektörel gelişime katkı ve yön vermek amacıyla da sürekli olarak farklı desen çalışmaları gerçekleştirmekteyiz. Güncel desen çeşitlerimiz, mamüllerimiz ve ihtiyaç duyduğunuz özelliklere göre mamül imalatı ile ilgili iletişim sayfamız aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Düz dar dokuma nerelerde kullanılır ?

Düz dar dokuma mamülleri günlük yaşantımızda; ev tekstili, giyim tekstili, mobilya sanayi, uçak endüstrisi, çanta kolonları ve iç aparatları, dokuma saat kayışları, boyun kart / kimlik asacakları, boxer lastikleri,  bel kemerleri, emniyet kemerleri, iş güvenlik malzemeleri, otomotiv malzemeleri, yüksek teknoloji mamülleri, medikal ve spor malzemeleri, panjur ipleri, ağaç bağlama aparatları, askeri malzemeler gibi bir çok farklı alanda karşımıza çıkmaktadır.

Lezzetli bir çikolatanın şık kutusunda karşımıza çıkabileceği gibi, severek izlediğimiz bir tiyatro gösterisinin kostümlerinde, medikal operasyonlarda, kara, hava ve deniz taşımacılığı ve sporlarında, çocuklarımızın okul çantalarında, askeri malzemelerde ve hatta uzay teknolojilerinde de sık şekilde kullanılmaktadır.

Düz dar dokuma mamülleri, dar dokuma firmaları ve imalatçıları tarafından farklı kateorilerde isimlendirilmekte ve imal edilmektedir.

Bu dokuma mamülleri daha önce de bahsettiğimiz gibi farklı katkı malzemeleri ile ihtiyaç duyulan teknik özelliklere kavuşabilmekte, kullanılacağı alana göre özelleştirilebilmektedir. Örneğin; UV katkısı ile güneşe daha dayanıklı hale getirilebilirken, apre uygulaması ile daha kaynak ve düz bir yüzey elde edilebilmekte, fosfor katkısı ile ışıksız veya düşük ışıklı ortamlarda parlama sağlanabilirken, misina katkısı ile görsel süsleme anlamında parıldama elde edilebilmektedir.

Bir çok farklı mamül türü bulunmaktadır. Kategorik olarak; dar dokuma kolon, lastik dar dokuma, dar dokuma şerit, dar dokuma biye mamüllerimizi inceleyebilirsiniz. İmal edildikleri hammaddeye göre ise; polipropilen dar dokuma, polyester dar dokuma, pamuk dar dokuma sayfalarımızı inceleyerek bilgi alabilirsiniz.

Katkı maddelerine ayrılan mamül çeşitlerini ise bir kaç örnek ile detaylandıralım.

Simli Dar Dokuma

Simli dar dokuma mamülleri; mamülün ana iplik türünün arasına katılan sim katkısı ile mamülün belirlenen bir alanına parıldama etkisi elde edilen mamüllerdir.

Kullanım oranına göre görsel yoğunluğu ayarlanabilen bu mamüller, genellikle okul çanta kolonları, oyuncak kolonları ve çanta biyelerinde, süs ve takı eşyalarında, hazır giyim elbise aksesuarlarında, ayakkabılarda tercih edilmektedir.

Mamül türü olarak, ince ve zarif yapıları ile dar dokuma şeritlerde daha fazla talep görmektedir.

Bu mamüllere dar dokuma imalatçıları ve sektörü içerisinde;, simli dar dokuma, simli dokuma, simli şerit, simli kolon, simli biye, sim katkılı dar dokuma gibi farklı isimler verilmektedir.

Fosforlu Dar Dokuma

Fosforlu dar dokuma mamülleri; sadece bir ışık kaynağından gelen ışığa maruz kaldığında parlayan reflektörlü dar dokuma mamüllerinden farklı olarak üzerlerine bir kaynaktan ışık yansıdığında değil, tamamen ışıksız ortamlarda parlama yapan mamüllerdir.

Fosfor, ışık gördüğü süreçlerde bu ışığı bünyesinde absorbe eder ve sıfır ışıklı ortamlarda belirgin şekilde parlama yaparak kendisini gösterir. Fosfor katkısı ile birlikte örneğin elastikiyet sağlayan lateks katkısı birlikte de kullanılabilmektedir. Fosforlu dokuma mamülleri bu özellikleri sebebiyle genellikle iş güvenlik ve ekstrem spor malzemelerinde, hazır giyim sektöründe ve aksesuarlarda tercih edilmektedir.

Bu mamüllere dar dokuma imalatçıları ve sektörü içerisinde; fosforlu dokuma, fosforlu dar dokuma, fosforlu kolon, fosforlu şerit, fosforlu çanta kolonu gibi farklı isimler verilmektedir.

UV Direnç Katkılı Dar Dokuma

UV katkılı dar dokuma mamülleri; güneş ışınlarının plastikler ve petrol türevi ipliklerde polimer zincirlerini kırarak zaman içerisinde oluşturduğu yıpranma, bozulma, aşınma, özellik ve kabiliyet kaybı gibi negatif etkileri azaltmak amacıyla içerisine direnç sağlayıcı katkıların katıldığı mamüllerdir. 

Bu negatif etkiler, oldukça uzun bir maruziyet süreci sonrasında ortaya çıkmaktadırlar. Örneğin; bir çantada kullanılan dar dokuma mamülünün maruziyet sebepli negatif etki yaşaması belki on yıllar sürebilmektedir. Ancak daha zorlu şartlar altında, uzun ve sürekli bir maruziyet yaşanan taşımacılık, havacılık, denizcilik, savunma sanayi gibi sektörlerde bu süreç kısabilmektedir.

Kullanılan UV katkıları ise bu süreci ciddi anlamda uzatmakta, mamülün ömrüne ömür katmaktadır. Bu sayede mamül hem görsel hem de teknik özelliklerini daha uzun süre koruyabilmektedir.

Bu mamüllere dar dokuma imalatçıları ve sektörü içerisinde; UVli dar dokuma, UV katkılı dar dokuma, güneşe dirençli dar dokuma, UVli kolon, UV katkılı kolon, güneşe dirençli kolon, ultraviole dirençli dar dokuma kolon gibi farklı isimler verilmektedir.

Düz Dar Dokuma - Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.
Düz Dar Dokuma - Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.

Düz dar dokuma mamüllerimiz geniş renk ve özellik çeşitleriyle mağazalarımızda stoklu şekilde bulunmaktadır. Simli, fosforlu ve UV katkılı dar dokuma mamüllerimiz müşterilerimizin talep ve teknik ihtiyaçlarına uygun şekilde imal edilmektedir.

Mağaza bilgilerimize iletişim sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Service Type: Dar dokuma imalatı

Güncelleme tarihi: Nisan 28, 2024

For English please visit Plain Narrow Woven Fabric

You cannot copy content of this page

Başlıklar